Säännöt

Kaikissa AC-liigoissa pelataan SSBL:n kuluneen kauden virallisten sääntöjen mukaisesti, seuraavin tarkennuksin.


1. Peliaika

Peliaika on 3 x 15 min, juoksevaa peliaikaa. Erotuomarilla on niin katsoessaan oikeus pysäyttää peliaika esim. taktikoinnin estämiseksi. Erätauot ovat n. minuutin mittaiset. Ottelun on päätyttävä 55min kuluessa otteluohjelmaan merkitystä alkamisajasta, mikäli vuoron ylittäminen ei ole mahdollista. Jos pelin aloitus tai peli venyy, päättää tuomari viimeisen erän pituudesta, jotta peli päättyy ajallaan. AC-liigojen otteluissa molemmilla joukkueilla on yksi 30s. aikalisä / ottelu.

Otteluissa, joissa voittaja on saatava selville (Playoff) suoritetaan suoraan (ilman jatkoaikaa) rangaistuslaukauskilpailu kolmella vetäjällä SSBL yksittäisten ottelujen sarjamääräysten mukaisesti. Kotijoukkue aloittaa rangaistuslaukauskilpailun. Erotuomarit päättävät kumpaan päätyyn lauotaan. Maalivahti menee ensin maaliin ja vasta sen jälkeen rangaistuslaukausta laukova pelaaja kentälle.Tämän jälkeen tähän laukaukseen ei saa enää vaihtaa maalivahtia. Mikäli tilanne on yhä kolmansien laukojien jälkeen tasan, etenee rangaistuslaukauskilpailu yksi pari kerrallaan, kunnes voittaja on selvillä. Samat kolme pelaajaa suorittavat yhden rangaistuslaukauksen kerrallaan, kunnes
ratkaiseva tulos on saavutettu. Jatkolaukauksia ei tarvitse suorittaa samassa järjestyksessä kuin varsinaiset rangaistuslaukaukset, mutta pelaaja ei saa suorittaa kolmatta laukaustaan ennen kuin kaikki kolme pelaajaa ovat
suorittaneet vähintään kaksi laukausta jne.

2. Pelitapa

Joukkueiden paremmuus määräytyy saavutettujen pisteiden perusteella.

Voitosta 2 pistettä, tasapelistä 1 piste.

Mikäli joukkueet ovat tasapisteissä, ratkeaa paremmuus seuraavasti:

1. keskinäisissä otteluissa saavutetut pisteet

2. keskinäisten otteluiden maaliero (tehdyt maalit miinus päästetyt maalit keskinäisissä otteluissa)

3. keskinäisissä otteluissa tehdyt maalit

4. koko lohkon maaliero (tehdyt maalit miinus päästetyt maalit)

5. koko lohkossa tehdyt maalit

6. arpa

Mikäli jatkolohkossa joukkueet päätyvät tasapisteisiin,eivät aiemmat lohkovaiheet vaikuta jatkolohkon järjestykseen tasapisteissä.

3.Peliasu

Joukkueella tulee olla samanväriset ja numeroidut pelipaidat. Vieraspelipaitana käy samanväriset ja numeroidut pelipaidat, tai samanväriset ja numeroidut liivit. Ottelun erotuomarilla on oikeus estää puutteellisen peliasun omaavan pelaajan pelaamisen ottelussa. (Astuu voimaan 3.1.2022).

4.Luovutusvoitto

Mikäli joukkueella on vaikeuksia saada pelaajia kokoon tulevaan otteluun, on luovutuksesta ilmoitettava sarjajärjestäjälle soittamalla tai sähköpostilla 24 tuntia ennen pelattavaa ottelua. Mikäli joukkue jättää saapumatta otteluun ilmoittamatta siitä viimeistään 24h ennen ottelun alkamisaikaa, tai ottelu joudutaan luovuttamaan paikan päällä puutteellisen pelaajamäärän vuoksi, näissä tapauksissa peritään joukkueelta 150,- luovutusmaksu. Muissa tapauksissa luovutusmaksu on 100,-.

(*Lisäys sääntöön, joka on voimassa Kesäliiga 2020 eteenpäin

Mikäli joukkue luovuttaa saman kauden aikana yhteensä 3 ottelua, suljetaan se sarjasta koko loppukaudeksi. Tässä tapauksessa osallistumismaksua ei palauteta, tai jäljellä olevia otteluita hyvitetä.)

Luovutukset ovat hyvin ikäviä vastustajan kannalta ja toivommekin, että vältätte luovutuksia viimeiseen asti. Joukkueen tulee suorittaa sanktiomaksu viimeistään 14 päivän sisällä tapahtuneesta (sanktio laskutetaan joukkueen yhteyshenkilöltä), muussa tapauksessa joukkueen oikeus pelata tulevia otteluita loppuu siihen asti, kunnes maksu on suoritettu. Mikäli joukkue on tästä syystä suljettu otteluista, merkitään sen aikaiset ottelut vastustajille 5-0 luovutusvoittoina.

Mikäli ottelu joudutaan perumaan esimerkiksi toisen joukkueen luovuttaessa ottelun, on kenttä vapaana ollessaan paikalle saapuneiden pelaajien käytössä.

Luovutusvoitto on pääsääntöisesti 5–0. Se voi olla myös jokin muu sarjajärjestäjän määräämä tulos, jolloin taktikointi loppupeleissä ei ole mahdollista. Luovutusvoitto kirjataan, jos

  1. jos joukkue ei ilmesty pelipaikalle
  2. jos joukkue myöhästyy vähintään 10min
  3. jos joukkueella on alle 1+5 pelaajaa ottelua aloittaessa

Mikäli ottelu kuitenkin pelataan, niin että kohdista 2 tai 3 jompikumpi tai molemmat toteutuvat, katsotaan vastustajan hyväksyneen vallitseva tilanne ja ottelun lopputulos jää voimaan.

Sarjamääräykset

Tilastointi

Kaikista AC-liigoista suoritetaan tilastointi liigan sivuille. Arena Center käyttää tilastoinnissaan apuna Torneopal palvelua. Torneopalin avulla hallinnoit maksuja ja pelaajia sekä näet joukkueesi tilastot ja aikataulut.

Jotta voimme toteuttaa tilastoinnin mahdollisimman hyvin, tulee joukkueiden pitää pelaajalistansa päivitettynä Torneopal-palvelussa koko kauden ajan. Lisäksi joukkueiden on toimitettava jokaiseen otteluun tulostettu, tai käsin kirjoitettu pelaajaluettelo. Emme voi lisätä tilastoja pelaajalle, jota ei ole lisätty joukkueeseen Torneopal-palvelussa.

Rangaistukset

Pelirangaistuksen (PR1) saanut pelaaja poistetaan kentältä kyseisestä pelistä, mutta ei ole enää seuraavassa ottelussa pelikiellossa. Ottelurangaistuksen (PR2) saanut pelaaja ei pelaa joukkueen seuraavassa pelissä. Törkeän ottelurangaistuksen (PR3/TOR) saanut pelaaja on pelikiellossa automaattisesti joukkueen seuraavassa ottelussa. Lisärangaistuksista päättää Play-liigan jury ja lopullinen pelikiellon pituus ilmoitetaan joukkueen yhteyshenkilölle. Törkeän ottelurangaistuksen käsittelymaksu on aina 50€ ja se laskutetaan rangaistuksen saaneen pelaajan joukkueelta. Maksu on maksettava kahden viikon kuluessa tiedoksisaannista uhalla, että seura voidaan sulkea kilpailutoiminnasta.

Sarjarajoitukset

Tasoluokituksiin voit tutustua täältä.

Rajoitukset:

  • AC-liiga Kesä: koskee edellisen kauden SSBL sarjoja, jotka ovat päättyneet keväällä.
  • AC-liiga Talvi: koskee tulevan kauden alkavia SSBL sarjoja, jotka alkavat syksyllä.

Ottelumäärä

Joukkueelle asetellaan luvattu määrä pelejä. Aseteltuihin ottelumääriin voi turnauksen/sarjan aikana tulla muutoksia mahdollisten luovutusten, sarjasta sulkemisien tms. johdosta. Näissä tapauksissa pelattujen ottelujen määrä voi poiketa asetelluista otteluista.

Ottelusiirrot

Ottelusiirtoja on erittäin vaikea järjestää, sillä vapaita peliaikoja on hyvin harvassa ja liiganaikataulu on tiukka. Lähtökohtaisesti ottelusiirtoja pyritäänkin välttämään viimeiseen asti. Mikäli kuitenkin joukkue haluaa perustellusta ja painavasta syystä johtuen siirtää yksittäistä ottelua, tulee sen tehdä ottelusta siirtopyyntö. Tämä tulee tehdä kirjallisesti sähköpostiosoitteeseen ac-liiga@arenacenter.fi viimeistään 14 päivää ennen kyseisen ottelun otteluohjelman mukaista ajankohtaa. Kaikki otteluiden siirtoanomukset käsitellään erillisinä tapauksina, emmekä valitettavasti voi taata kaikkien ottelusiirtojen onnistumista. Mikäli ottelusiirto hyväksytään, laskutetaan ottelun siirtomaksu 60€ /ottelu siirtoa anoneelta joukkueelta. Mikäli joukkue anoo ottelusiirtoa alle 14 päivää ennen ottelun ajankohtaa, käsittelee play-liigan jury mahdollisuutta siirtoon tapauskohtaisesti. Mikäli siirto on mahdollista, peritään siirretystä ottelusta100 euron ottelusiirtomaksu. Maksu on maksettava kahden viikon kuluessa tiedoksisaannista uhalla, että seura voidaan sulkea kilpailutoiminnasta.

· Ottelusiirtomaksu 60€/ottelu (14 päivää tai enemmän)

. Ottelusiirtomaksu 80€/ottelu (14 päivää tai enemmän) *Alkaen Kesäliiga 2020 eteenpäin

· Ottelusiirtomaksu 100€/ottelu (alle 14 päivää)

. Ottelusiirtomaksu 120/ottelu (alle 14 päivää) *Alkaen kesäliiga 2020 eteenpäin

Sarjanjärjestäjällä on oikeus siirtää otteluita, mikäli tilanne sitä vaatii. Sarjanjärjestäjän suorittamat ottelusiirrot ilmoitetaan joukkueen yhteyshenkilölle aina henkilökohtaisesti.

Vastalauseet

Vastalause on ottelun osapuolen tekemä ilmoitus ja vaatimus ottelutuloksen mitätöimiseksi tai muuttamiseksi sellaisen ottelussa tai otteluolosuhteissa tapahtuneen taikka edustus- tai pelioikeutta koskevasta rikkomuksesta ja sääntöjen vastaisuudesta tai sääntöjen väärästä soveltamisesta, joka on tai on saattanut vaikuttaa otteluun ja sen lopputulokseen. Erotuomarin ottelussa tekemät päätökset ovat lopullisia. Tällaisia päätöksiä vastaan tehdyt vastalauseet eivät pääsääntöisesti voi johtaa uusintaotteluun. Liiganjärjestäjä voi kuitenkin määrätä uusintaottelun, mikäli erotuomari on tehnyt ottelussa sääntöjenvastaisen ratkaisun. Oikeus tehdä vastalause on vain ottelun osapuolilla. Vastalause osoitetaan liigan järjestäjälle. Vastalause ottelussa tapahtuneiden seikkojen johdosta on ilmoitettava välittömästi ottelun päätyttyä. Vastalauseentekijän on suoritettava liigan järjestäjälle vastalausemaksu viimeistäänottelua seuraavana arkipäivänä. Vastalausemaksun suuruus on 100 €, joka palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään. Vastalausemaksu voidaan palauttaa perustellusta syystä myös silloin, kun vastalause hylätään tai jätetään käsittelemättä. Vastalausetta ei käsitellä, mikäli vastalausemaksua ei ole määräaikaan mennessä maksettu. Myöhässä saapunutta vastalausetta ei käsitellä.

Edustusoikeutta tai pelioikeutta koskeva vastalause tulee toimittaa peliä seuraavana arkipäivänä liigan järjestäjälle sähköpostitse. Vastalauseeseen on liitettävä tosite suoritetusta vastalausemaksusta. Vastalausetta ei käsitellä, mikäli vastalausemaksua ei ole määräaikaan mennessä maksettu. Ottelun lopputulos pysyy voimassa, kunnes asia on ratkaistu. Liiganjärjestäjä voi vastalauseen johdosta määrätä ottelun pelattavaksi uudelleen. Liiganjärjestäjä voi myös määrätä vastalauseen tehneen joukkueen voittajaksi, jolloin lopputulos on 5-0 tai muu järjestäjän määräämä lopputulos, josta vastalauseen tehneen joukkueen vastustaja joukkue ei hyödy. Mikäli voittaneen joukkueen vastalause hyväksytään, jää ottelun lopputulos voimaan, jollei järjestäjä päätä muusta lopputuloksesta, joka on edullisempi vastalauseen tehneelle joukkueelle. Liigan järjestäjä voi myös hyväksyä hävinneen joukkueen tai tasapelin pelanneen joukkueen vastalauseen ja jättää silti lopputuloksen voimaan. Mikäli vastalause siitä, että joukkue on peluuttanut pelaajaa, jolla ei ottelu hetkellä ole ollut edustus- tai pelioikeutta taikka että sen otteluun on osallistunut kilpailukiellon alainen toimihenkilö, hyväksytään, on joukkue määrättävä hävinneeksi.

Vakuutus

Arena Center suosittelee tapaturmavakuutuksen ottamista. Vakuutuksia kannattaa tiedustella Suomen Salibandyliitosta http://salibandy.net/. Arena Center ei vakuuta pelaajia, eikä korvaa tapaturmista tai vahingoista aiheutuneita kuluja. Sarjat ovat suunnattuja aikuisjoukkueille ja joukkueet koostuvat pääosin yli 18-vuotiaista pelaajista. Liigan järjestäjä suosittelee, että joukkueissa ei pelaa alle 15-vuotiaita pelaajia. Joukkueen nimissä ilmoittautumisen sarjaan suorittaneen henkilön tulee olla täysi-ikäinen (18 vuotta täyttänyt).

Sarjamaksut

Mikäli joukkueen sarjamaksu on maksamatta ennen kuin sarja alkaa, niin järjestäjätaho evää joukkueen mahdollisuuden osallistua otteluihin. Sarjamaksun voi myös halutessaan maksaa kahdessa osassa, niin että puolet maksusta on maksettava ennen sarjan alkua ja loppuosasta on tehtävä maksusitoumus, johon on mahdollista saada lisää maksuaikaa. Mikäli joukkue luovuttaa sarjan kesken kauden, emme palauta sarjamaksua, emmekä hyvitä joukkuetta jäljelle jääneistä peleistä.


Arena Center Myllypuro - Fat Pipe Center
Alakiventie 2, 00920 HELSINKI
puhelin 020 710 9901

Arena Center Hakaniemi
Sörnäisten rantatie 6, 00530 HELSINKI
puhelin 020 710 9902

Arena Center Ruskeasuo
Nauvontie 3, 00280 HELSINKI
puhelin 020 710 9903

Arena Center Kaarela

Kaarelankuja 2a, 00430 HELSINKI

044 700 7064